10. kesäkuuta 2016

Tuokio terveyskeskuksesta

Ronja hytisi iltapäivystyksen odotustilassa. Nenä oli tukossa ja nieluun sattui niin paljon, että hän vältteli nielemistä. Kuume oli varmasti noussut entisestään. Hän tärisi, vaikka oli kietoutunut talvitakkiin. Lääkäri oli taas ainakin tunnin myöhässä aikataulustaan.
          Lähellä Ronjaa nojasi mies kyynerpäillä polviinsa. Hän piti katseen maassa. Mies oli taluttanut puoli tuntia sitten sinne vaimonsa, joka oli otettu ensiavun puolelle. Ronja oli miettinyt pitkän tovin, mitä naiselle oli tapahtunut. Mies oli niin ahdistunut ja huolissaan, että se tarttui vähitellen häneenkin. Ehkä mies koki syyllisyyttä?

Ronjaa vastapäätä istui nuori äiti, joka piti sylissään hikoilevaa vauvaa. Vauva ynisi tauotta ja välillä se äityi parkumiseksi. Hetki sitten hoitaja oli tuonut vauvalle jotain nestemäistä lääkettä. Tyttö yritti hyssytellä päänsä punaiseksi huutavaa vauvaa. Häntä taisi nolottaa, ettei saanut lastaan hiljentymään. Vauvaa katseli hymyillen iäkäs pariskunta. Vaari niisti välillä ja piti koko ajan toisella kädellä mummoa kädestä. Ronja ei ollut kuullut pariskunnan puhuvan lainkaan.
          Kolmannella seinustalla istui mies, josta ei ottanut selvää, oliko hän 40- vai 60-vuotias. Ronjaa mietitytti, mikä miehellä mahtoi olla. Hän ei niistänyt eikä yskinyt. Eikä hänellä ollut mitään näkyviä vammoja. Mies vain odotti ylänurkassa olevaa televisiota katsellen, milloin hänen sukunimeään huudettaisiin.

Sitten ulko-ovista ryntäsi sisälle nainen, joka syöksyi ilmoittautumisluukulle. Pian perästä kaksi ambulanssimiestä toi lapsen paareilla suoraan ensiapuun. Lasta ei ehtinyt kunnolla nähdä. Se taisi olla poika. Ehkä niin pieni vielä, ettei käynyt vielä koulua. Hänen nyyhkytyksensä kuulivat kaikki. Vierellä harppoi kolmas mies, joka vaikutti olevan lapsen isä. Luukulle juossut nainen taisi olla äiti. Itkien ja rintaa puristaen nainen juoksi paarien perään ja ensiavun ovet sulkeutuivat.
          Kaikki odotushuoneessa seurasivat tilannetta. Ronja tiesi kaikkien pohtivan samaa kuin hänkin: "Mitä on tapahtunut?"
          Odotustilaan jäi painostava ilmapiiri. Ronjan kurkkua kuristi ja nieluun sattui vielä enemmän. Hänen lähellä istuva mies oli ryhdistäytynyt ja istui normaalisti. Hänenkin ajatukset taisivat olla nyt enemmän nyyhkyttävässä lapsessa ja panikoituneissa vanhemmissa.

Ovista säntäsi sisälle vanhempi pariskunta. Ilmeisesti isovanhemmat. Ronja mietti mielessään vaihtoehtoja. Jonkinlainen onnettomuus olisi todennäköisin mahdollisuus. Lapsen äiti tuli odotustilan puolelle ja veti isovanhemmat sivummalle. He kuiskivat hätääntyneinä keskenään. Isoisä puristi itkevää vaimoaan. Ahdistava ilmapiiri levisi koko tilaan. Kukaan ei kehdannut udella, mistä oli kyse. Se ei olisi ollut sopivaa.
          Pian lääkäri tuli lapsen isän kanssa puhumaan äidille ja isovanhemmille niin, etteivät muut kuulleet. Kaikki päivystyksessä istuvat yrittivät vaivihkaa kuunnella ja katsella, mitä tapahtuu. Järkytys näkyi vanhempien kasvoilta. Isoäiti parahti. Äiti haukkoi happea ja näytti saavan ahdistuskohtauksen. Isä piti kättä suullaan ja hänen silmänsä lasittuivat.

Ronja pelkäsi isovanhempien kuolevan siihen olotilaan. Isä yritti kerätä itseään ja ohjasi isovanhemmat istumaan ensiavun oven viereen. Sitten hän meni takaisin lapsensa luo. Äiti melkeinpä juoksi vessaan, kädet kasvoillaan. Ronja oli aika varma, että nainen meni huutamaan ja parkumaan tuskaansa ulos. Mies, joka ei vaikuttanut kipeältä, kävi laittamassa lisää ääntä televisioon. Ehkä hän halusi kuulla television paremmin, mutta Ronja halusi ajatella, että mies yritti sillä kohteliaasti peittää naisen epätoivon äänet.
          Nainen palasi isovanhempien luokse. Hän ei selvästikään halunnut lapsensa näkevän häntä siinä mielentilassa. Hän otti puhelimen taskustaan ja soitti kädet vapisten:
          "Niitä sormia e-ei voida pe-pelastaa", hän yritti kuiskata, mutta tunteet ryöppyivät pintaan. Koko hiljainen odotusaula kuuli, kun nainen parahti:
          "Ne pi-pitää a-amputoida!"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti