Vastuullinen kissanhankinta – älä osta kissanpentua nettikaupasta
Netin myyntipaikat – kuten tori.fi, kauppapaikat.net ja niin edelleen – täyttyvät kissojen myynti-ilmoituksista. Pentutehdas ei suinkaan tarkoita sitä, että kissat olisivat silminnähden kipeitä ja laiminlyötyjä tai että kissoja olisi erityisen paljon. Kun kissanpentujen teettäminen on myyjälle bisnestä, kyse on pentutehtailusta. Yksityishenkilöt, jotka myyvät mm. kotikissoja rotukissoina ja luovuttavat kissoja eteenpäin hoitamattomina ja/tai alle luovutusikäisinä, ovat pentutehtailijoita. On myös eri asia, jos leikkaamaton kissa saa kerran "vahingossa" pennut ja sen jälkeen kissa leikkautetaan, kuin että pentueita syntyy jatkossakin "vahingossa" vuodesta toiseen.
Kasvatustoiminnassa ei ole kyse voiton tavoittelusta, vaan harrastuksesta ja kulujen kattamisesta noin suurinpiirtein. Kissojen kasvatustoiminnassa on aina prioriteettina kissojen hyvinvointi. Mikäli joku itseään kasvattajaksi tituleeraava väittää, että esim. hänen myymäänsä "rotukissaaa" ei tarvitse rekisteröidä syystä tai toisesta, hälytyskellojen tulee soida. Lue @aunobengal -Instagramista pentutehtailun tunnistusmerkit!
Vastuullisen kasvattajan pennut ovat toivottuja
Kun vastuullinen kasvattaja teettää pentuja, hänen ei tarvitse "myydä" pentuja erilaisin hekumoivin myyntifraasein – varsinkaan nettikaupoissa, jotka hukkuvat epämääräisten ja epäeettisten myyjien ilmoituksiin kissanpennuista. Usein, kun kasvattaja kertoo syntyneestä pentueesta somessaan tai nettisivuillaan, on ilmoituksen perässä jo tieto siitä, että pennut ovat varattuja. Uusi kasvattaja joutunee käyttämään joitain jipposkonsteja saadakseen itselleen näkyvyyttä, mutta pidempään kasvatustoimintaa harrastanut sopii pennuille koteja jo ennen astutusta.
Kasvattajan tai kasvattajaksi itseään väittävän myynti-ilmoitukset kissanpennuista pitää soittaa hälytyskelloja. Edes eläinsuojeluyhdistykset eivät ilmoita kissanpennuista, sillä niille löytyy aina ottajia ja viestimäärä olisi niin tolkuton, ettei sellaista tulvaa halua kukaan sähköpostiinsa, saatika puhelimeensa.
Kehtaisinkin väittää, että vastuulliset kasvattajat eivät koskaan myy kissoja netin kauppapaikoilla. Eikä vastuullisessa kasvatuksessa ole koskaan kyse siitä, että kissat olisivat mahdollisimman kauniita tai sinisilmäisiä tai upeita. Tavoitteena on terve kissa, minkä takia vastuullinen kasvattaja on rekisteröinyt itsensä sekä kissansa ja tehnyt pentujen vanhemmille tarvittavat testit ja terveystutkimukset.
Rekisterikirja & mikrosiru: rekisteröinnin erot
Rotukissa rekisteröidään, jotta kissan puhdasrotuisuudesta ja sukujuurista on todisteet. Tiivistetysti siis Suomen Kissaliiton alainen kasvattaja toimittaa Kissaliitolle paperiset todisteet kissan tiedoista ja terveystutkimuksista, Kissaliitto puolestaan tarkistaa tiedot ja lähettää vasta sitten kasvattajalle rekisterikirjan. Näin kissa on rekisteröity eli varmasti rotukissa. Tämä rekisteröinti on täysin eri asia, kuin sirutus ja sirun rekisteröinti.
Jokainen kissa voidaan (ja kannattaa) siruttaa, ja sirun numerosarja rekisteröidään tietokantaan. Näin ollen, mikäli esim. kissa pääsee karkuun, sirun kautta saadaan selville omistajan yhteystiedot, mikäli tietokannasta löytyy omistajan ajankohtaiset yhteystiedot. Siru luetaan usein myös eläinlääkärissä, jolloin eläinlääkäri voi olla varma, että kyseessä on tietty kissa ja että käynnin kirjaaminen menee oikean kissan tietoihin.
Kissan sirunumero rekisteröidään tietokantaan, (esim. turvasiru.fi, siruhaku.fi, kanta.pet, mikrosiru.com tai Kissaliiton mikrosirurekisteri), mutta se on kissan henkilötunnus. Se voi olla maatiaiskissallakin, eikä kerro mitään kissan sukupuusta tai rodusta.
Ensimmäinen syy, miksi hälytyskellojen tulisi soida, on se, että kissoja myydään kämäisellä netin myyntialustalla ja pentuja myydään söpöinä, mukavina jne. Muut red flagit: 1. Myyjä ei osaa kirjoittaa rotua oikein, pennut eivät ole rekisteröityjä eli kyseessä ei ole kasvattaja ja pennut ovat kotikissoja, myyjä sälyttää madottamisen ja siruttamisen ostajalle ja silti hinta huitelee 600 eurossa. 2. Tämä kasvattaja kertoo kasvattajanimensä, mutta on erittäin epäilyttävää, että kasvattajan tarvitsee erikseen myydä pentua näin epämääräisellä myyntialustalla ja näin luokattoman huonolla kuvalla. |
Rekisteröimätön "rotukissa" on kotikissa
Pentutehtailijan tunnistaa helposti siitä, että henkilö myy "rotukissoja" ja "mix-kissoja" ilman rekisteröintiä. Oikealla kasvattajalla on rekisteröity kasvattajanimi ja kasvattaja teettää pentuja vain rekisteröidyillä rotukissoilla, joille on tehty terveystutkimukset, ja siten vastuullinen kasvattaja myös rekisteröi syntyvät kissanpennut.
Suomessa vastuullinen kasvattaja muun muassa:
- on rekisteröinyt kasvattajanimen ja käynyt kurssin (tai kursseja) liittyen kasvattamiseen
- käyttää kasvattamiseen terveitä kissoja, jotka ovat mikrosirutettuja ja rekisteröityjä
- luovuttaa pennut uusiin koteihin rekisteröityinä, terveinä ja hyväkuntoisina, vähintään kertaalleen rokotettuina
- luovuttaa pennut uusiin koteihin aikaisintaan 12 viikon iässä
- on yhteydessä pennun omistajaan jatkossakin seuratakseen pennun vaiheita, jotta voi varmistua siitä, että pennun olosuhteet ovat riittävän hyvät
- noudattaa kasvattajasopimusta sekä kattojärjestönsä sääntöjä (ks. esim. Säännöt | Suomen Kissaliitto)
Mikäli huomaat rekisteröidyn kasvattajan laiminlyövän kasvatussääntöjä – esim. tarvittavia terveystutkimuksia ei ole tehty tai kissanpentua ei ole kertaakaan rokotettu – ilmoita kasvattajasta tämän rotuyhdistykselle ja Kissaliitolle. Valitettavasti myös rekisteröityjen kasvattajien joukosta löytyy vastuutonta toimintaa.
Lue Suomen Kissaliitosta, FIFesta ja ylipäänsä lisää aiheesta Dewi ry:n blogista "Rotukissa vai kotikissa?"
Muistilista rotukissan hankkimiseen
Kun päätät hankkia rotukissan, perehdy aina kasvattajaan sekä mm. näihin Kasvatus- ja rekisteröintisääntöihin, mikäli kasvattaja toimii Kissaliiton alla. Kissaliitolla on listattu kasvattajille tarkat säännöt siitä, millaisten kissojen kanssa kasvattaminen ei ole sallittua ja mitä testejä kissoille ja tietyille roduille on tehtävä ennen pentujen teettämistä.
Esimerkiksi väriltään valkoisten kissojen kuulo on aina testattava ennen kasvatuskäyttöä ja kahta valkoista kissaa ei saa astuttaa keskenään. Jokaiselle rodulle on omia vaatimuksia kasvatustoimintaan liittyen: esimerkiksi erilaisia geenitestejä ja useissa roduissa kissa tulee sydänultrata ennen astutusta. Bengaleja ei saa risteyttää minkään muun rodun kanssa, kasvatukseen käytettävät maine coonit tulee röntgenkuvata lonkkadysplasian varalta, karvattomilta kissoilta puolestaan pitää ennen astutusta sulkea pois DNA-testillä etenevän verkkokalvon rappeuman mahdollisuus.
Kissaliittoon kuuluvaa kasvattajaa koskee myös sääntö rotujen ristetyttämisestä. Niitä saa tehdä vain FIFe-jäsenen luvalla, jolloin vastuulliselta taholta hankittu mix-kissa on myös aina rekisteröity.
Kun olet hankkimassa rotukissaa, varmista, että:
- kissanpentu on sosiaalistettu, vähintään 12-viikkoinen ja vähintään kertaalleen rokotettu.- kissanpennun mukana tulee rekisterikirja, rokotekortti ja sirunumero. Toisin sanoen, kissa on rekisteröity, rokotettu ja mikrosirutettu todistetusti ja saat mustaa valkoisella pennun vanhempien sekä esivanhempien terveystiedoista.
- Rekisterikirja sisältää mm. rekisterinumeron ja tiedot pennun neljästä edeltävästä sukupolvesta. Rekisteröinti on aina kasvattajan tehtävä. Lemmikkipassi ei ole sama asia, kuin rekisterikirja. Lemmikkipassin saa maatiaiskissallekin pienellä lisämaksulla vaikka rokotuksen yhteydessä.
- kasvattaja haluaa tavata sinut ennakkoon ainakin kerran ja haluaa jatkossakin tietää kissan kuulumisista ja voinnista.
- tapaat kissanpennun, sen sisarukset ja sen emon ennakkoon. Voit todeta omin silmin, että kissojen olosuhteet ovat hyvät.
Valitse kissan rotu tarkkaan
Jalostuksen kääntöpuolena on se, että jotkut rodut (niin kissoissa kuin koirissa) ovat ylijalostettuja, minkä takia kissoille on muodostunut terveysongelmia.
Persialaisilla kissoilla on hengitysvaikeuksia, itämaisilla roduilla esiintyy paljon astmaa. Maine cooneilla ja norjalaisilla metsäkissoilla on alkanut muodostua kasvavan kokonsa takia ortopedisia ongelmia. Karvattomilla kissoilla puolestaan ongelmakohtina ovat silmät sekä se, että ihoa on muodostunut liikaa.
Yksi ongelmallinen rotu on myös erittäin suosittu ragdoll, jolla on korkea riski HCM-sydänsairauteen. Myös kissan koko on kasvamaan päin, mikä altistaa sen ortopedisille ongelmille.
Kissaliitto on myös listannut rotuja, joiden kasvattaminen on kielletty. Näitä ovat muun muassa kääpiökasvuiset ja lyhytraajaiset rodut. Scottish fold -rotu tiedetään erityisesti kissojen hellyyttävistä luppakorvista, mutta rotu kärsii kivuliaista nivel- ja rusto-ongelmista, minkä takia Kissaliitto ei hyväksy rotua rekisteriinsä. Toisin sanoen scottish foldien kasvattamista pidetään epäeettisenä geenimutaation vuoksi. Karvattomista kissaroduista Kissaliitto on hyväksynyt ainoastaan sfinxin, don sfinxin ja peterbaldin.
Kissan hinta
Mikä sitten on sopiva hinta maatiaiskissalle, mikä rotukissalle? Eläinsuojeluyhdisten hinnat pyörivät 100-300 euron kieppeillä yhdistyksestä riippuen. Esimerkiksi Dewi ry.llä kissanpennun kulukorvaus on 200 euroa. Pentu lähtee uuteen kotiin kahdesti rokotettuna, kastroituna/sterilisoituna, FIV- ja FeLV-testattuna ja useasti madotettuna. Sijaiskodeissa pennut saavat aina mahdollisimman laadukasta penturuokaa ja pennut sosiaalistetaan. Pennut myös mahdollisuuksien mukaan vieroitetaan emosta vasta 16 viikon iässä, tai vaihtoehtoisesti orpopennut saavat aikuisen kissan mallia sijaiskodin omista kissoista.
Kulukorvaus ei siis kata läheskään kaikkia pennusta syntyviä kuluja, sillä pelkästään kastraation hinta pyörii klinikasta riippuen 70-200 eurossa ja sterilisaatiot ovat vielä tyyriimpiä. Useat eläinsuojeluyhdistykset kuitenkin leikkauttavat kissat ennen luovutusta ennaltaehkäistääkseen kissakriisin pahenemista.
Netin myynti- ja ostopaikoilla yksityishenkilöt myyvät 200-1000 euron hintaan maatiaiskissojen pentuja, joille ei ole tehty mitään toimenpiteitä, tai jotka ovat maksimissaan madotettu ja/tai rokotettu. Hintaa perustellaan esimerkiksi sillä, että pennun emo tai vanhemmat ovat rotukissoja. Vaikka molemmat vanhemmat olisivat – jopa rekisteröityjä samaa rotua edustavia – rotukissoja, pennun hintaa sillä ei voi kuitenkaan perustella, jos pentua ei ole rekisteröity ja jos vanhemmille ei ole tehty tarvittavia testejä ja tutkimuksia ennen astutusta.
Toisinaan kissasta syntyneet kulut halutaan kuitata summalla, mutta mikäli kissa on maksimissaan rokotettu & madotettu, eivät kissanpennun ruokakulut kuitenkaan parissa kuukaudessa tonnia ole. Kissanpentu elää emonmaidolla ensimmäisen kuukauden ja yleensä pennuille etsitään kotia niiden ollessa 12-14 viikkoisia. Valitettavasti on myös niitä yksityishenkilöjä, jotka väittävät pennun olevan 3-4 kuinen, vaikka todellisuudessa pentu on erotettu aivan liian aikaisin emosta ja sisaruksista. Ja niin omistaja joutuukin tämän vastuuttoman toiminnan takia kamppailemaan kissan käytöshäiriöiden kanssa.
Kun kissan myyjä haluaa tienata kissanpennulla rahaa, on kyse pentutehtailusta. Kannattaa tutustua Instagramissa @aunobengalin kohokohtaan "Kissojen myynti", josta näkee, millaiset ihmiset pyytävät ei-hoidetuista maatiaiskissoista samanlaisia summia kuin mitä kasvattajat rotukissoista, joiden hyvinvointiin ja terveyteen on panostettu sukupolvien ajan. Valitettavan usein myyjä oikeasti uskoo, että ulkonäkö tekee kissasta rotukissan tai että tyhmä ei ole se, joka pyytää, vaan se, joka maksaa.
Vastuullisten kasvattajien ja ylipäänsä myyjien ilmoitukset kissoista ovat hyvin harvassa erilaisilla netin myyntipaikoilla. Siksi ohjeeni onkin: älä osta kissaa nettikaupasta.
Mistä hankkia maatiaiskissa?
Suomessa jyllää valtava kissakriisi. Kun haluat maatiaiskissan, adoptoi sellainen eläinsuojeluyhdistykseltä tai anna koti kodinvaihtaja-kissalle - mikäli siitä ollaan luopumassa hyvistä syistä.
SEY:n eli Suomen Eläinsuojelun alaiset yhdistykset löydät täältä. Niitä on kymmenittäin. Lisäksi Suomessa on erikseen kissoja kuntouttavia yrityksiä sekä eritoten kissoihin painottuneita vapaaehtoisvoimin puskevia eläinsuojeluyhdistyksiä:
- Alajärven Tassutiimi ry (Etelä-Pohjanmaa)
- Alavuden seudun Eläintiimi ry (Alavuden alue)
- Eläinsuojeluyhdistys Dewi ry (Turku & lähikunnat)
- Eläinsuojeluyhdistys Kuura ry (Satakunta)
- Eläinten Hyvinvointiyhdistys Lemmikki ry (Varsinais-Suomi)
- Hämeenlinnan Kissojen Ystävät ry / Kissakoti Kattila (Hämeenlinna)
- Hätäkissala (Pirkanmaa)
- Kehräämö ry (Kauhava)
- Kissakummit ry (Oulun seutu)
- Kissankulma ry (laajempi alue)
- Kissojen katastrofiyhdistys KKY ry (Pirkanmaa)
- Kisu ry (laajempi alue)
- Koikkarin kissala (Tampere)
- Lemmikkihoitola Vierashuone (Kempele)
- Maukula ry (Pirkanmaa)
- Mirrirescue ry (Varsinais-Suomi, Uusimaa)
- Popopet ry (Pohjois-Pohjanmaa)
- Rekkurescue ry (pääasiassa Uusimaa)
- Suomen löytyeläinten kummit ry (Varsinais-Suomi)
- Vaasan Kodittomien Kissojen Ystävät ry / Vaasan kissatalo (Pohjanmaa)
- Vakka-Suomen Eläinsuojeluyhdistys (Vakka-Suomi)
16.2.2022 tekstiin lisätty ja tähdennetty tietoa rotukissan rekisteröinnin ja mikrosirun rekisteröinnin eroista.
10.3.2022 tekstiä editoitu, sillä nettimarkkina.com ei salli enää lemmikkien myynti-ilmoituksia! Lisätty viimeinen kappale "Mistä hankkia maatiaiskissa?"
Lähteet:
Kissaliiton ja FIFen kasvatus- ja rekisteröintisäännöt
Haluaisin ostaa rotukissan -opas | Satakissa ry
YLE:n artikkeli kissojen ylijalostuksesta
Ragdoll | Elaintarvikekauppa.fi
Eläinlääkäri Julia Haukilinnun kirjoitus
Kasvattajan muistilista | Suomen Kissaliitto
Lotta Lieskiven teksti "Rotukissa vai kotikissa?" Eläinsuojeluyhdistys Dewi ry:n blogissa
Nyt jäi kyllä tyhjät kädet mistä ostan kissan, jos haluan tavallisen maatiaiskissan. Hirveän mustamaalaava arkitteli ja varmasti aiheesta, mutta ei toivottujen toimintatapojen sijalle on hyvä antaa vaihtoehtoisia paikkoja mistä on sitten suotavaa ostaa kissa. Dewi mainittu, mutta ymmärsin että niiltä ei saa pentuja helposti.
VastaaPoistaUseimmat eläinsuojeluyhdistykset eivät luovuta pentua ainoaksi kissaksi, sillä kissanpentu tarvitsee lajitoverin seuraa. Tällä hetkellä, kun Suomessa jyllää valtava kissakriisi, ainut oikea vaihtoehto ottaa maatiaiskissa, on adoptoida sellainen eläinsuojeluyhdistykseltä tai tarjota koti kodinvaihtaja-kissalle, mikäli siitä ollaan luopumassa hyvistä syistä.
PoistaListasin vielä loppuun eläinsuojeluyhdistyksiä. :)
PoistaSiis ymmärsinkö oikein nyt että eläinsuojeluyhdistykseltä saisi esimerkiksi kaksi kissanpentua? Olen hankkimassa kahda pentua, juurikin sen takia että viihtyy paremmin kahdestaan. Saako elänsuojeluyhdistykseltä aivan tavallisia hyvin hoidettuja noin 16 viikkoisia pentuja ilman lapsuuden traumoja jne.? Jos sinulla ei ole antaa tässä kohdaa vastausta niin pakkohan tässä on mennä toriin ostamaan. En myöskään näe miksi mustamaalaat KAIKKI nettipaikkojen ilmoitukset? Siellä on varmasti järkeviä ihmisiä myymässä niitä, kunhan tietynlainen myyjän checklist täyttyy. Nyt on näytetty huonot esimerkit, se on nyt ainakin selvä mitä pitää välttää. Tässä hohkaa hirveän kovat tunteet asiaa kohtaan ja faktoja tuntuu silti vähän puuttuvan, tulee sellainen "NOI ON KAIKKI PAHOJA!" fiilis ku lukee tätä. Ite olen tässä aiheessa ihan uusi ja tämä olisi ollut erinomainen teksti.
PoistaOlen tätä tekstiä hionut 3kk ja tasaiseen tahtiin päivittänyt ilmoituksia. En sinä aikana törmännyt yhteenkään oikeasti luotettavaan ilmoitukseen, ja siksi sellaisia ei tässä ole. Järkevä ihminen ei sitä paitsi ehdointahdoin pennuta maatiaiskissaa eikä järkevä ihminen teetä rekisteröimättömiä "rotukissoja". Eläinsuojeluyhdistyksiltä saa nimenomaan 2 pentua kerrallaankin ja saa myös kissoja "ilman traumoja": usein pyritään siihen, että emo pääsisi sisätiloihin synnyttämään, jolloin pennut eivät ole missään kohtaa edes eläneet ulkona. Eläinsuojeluyhdistyksissä myös pyritään siihen, ettei pennuille syntyisi käytöshäiriöitä, ja siksi esim. emo ja pennut pidetään mahdollisuuksien mukaan sinne 16 viikkoon asti yhdessä (mahdollisuudet riippuvat esim. emon kunnosta). Jos pennut ovat orpoja, niille tarjotaan aikuisen kissan mallia esim. sijaiskodin omasta kissasta. Mitä faktoja haluaisit tietää lisää? Tutustu ihmeessä myös lähteisiini. Täydennän myös tekstiä mielelläni. Varmasti tunteeni aihealuetta kohtaan hohkaa, sillä tämä on valtava ongelma, joka kostautuu kissoille. :/
PoistaOlen itsekin kissaihminen henkeen ja vereen, enkä voi sietää kissojen(tai minkään eläimen) huonoa kohtelua. Tällä hetkellä kuitenkin totuus on, että suuri osa roduista on jalostettu pilalle. Raaka totuus on, että koska rotuihin ei nimenomaan sallita tuotavan verta muualta, niin se puhdasrotuisuus on juuri se, mikä kissat lopulta sairastuttaa. Hieman kirjoititkin myös näistä ongelmista.
PoistaEdellä mainituista syistä en halua tukea mielestäni epäeettistä rotujalostusta. Siltikin koska minulla on kissoja jo valmiiksi myös kotona, en ole myöskään halunnut riskeerata muita kotona olevia kissoja hankkimalla uusia jäseniä eläinsuojeluyhdistykseltä ja niin olen päätynyt hankkimaan meidän uudet perheen kissajäsenet nimenomaan hyvinhoidetuista kotikissoista ja olen niistä myös ollut valmis maksamaan. Minulla toki etuna se, että kissakokemus sen verran pitkä, että osaan ehkä nähdä pennuista heti, kuinka hyvinvoivia ovat ja kuinka viihtyvät ihmisen parissa. Näkemättä kissaaensin, en kissaa ostaisi/varaisi. Eläinsuojeluyhdistyksien kissat harvoin ovat hyvistä oloista ja populaatiokissoilla ikävä kyllä terveyden vaarantaa jo sisäsiittoisuus. Arvostan eläinsuojeluyhdistykisen työtä yli kaiken ja jos minulla ei olisi kissoja jo ennestään kotona, niin hankkisin varmasti kissani eläinsuojeluyhdistykseltä. Nyt haluan pentukissan, joka on helppo jo olemassa olevien kissojen kanssas, on tottunut ihmiseen eikä myöskään tartuntatautivaara ole niin suuri.
Itseasiassa hintojen nousu on taannut sen, että myös kotikissat myydään madotettuina, rokotettuina ja usein myös sirutettuina. Todella hyvin hoidetun kotikissan peruskulut ovat aivan samat kuin rotukissallakin(ta jopa korkeammat, koska kasvattajat saavat kasvattaja-alennuksia). Siksi en ymmärrä sitä, että miksi rotukissasta on ok maksaa, mutta hyvin hoidetusta kotikissasta hinta ei saisi kattaa edes kuluja. Voin kertoa, että todella hyvin hoidetun pennutuksen kuluihin ei riitä tällä hetkellä 200 euroa alkuunkaan, pks-seudulla ei välttämättä edes sirutukseen, el-tarkastukseen ja rokotuksiin paikasta riippuen. (Oman viimeisimmän kissan pelkkä sirutus maksoi yli 75 euroa).
Monikaan satunnainen pennuttaja ei ole mikään mainostamisen mestari ja hyvinkin suppean ilmoituksen takaa voi paljastua todellisuudessa hyvin perushoidettuja kotikissoja.
"Järkevä ihminen ei sitä paitsi ehdointahdoin pennuta maatiaiskissaa eikä järkevä ihminen teetä rekisteröimättömiä "rotukissoja". Tämä on juuri se, minkälaisia kissoja minä olen todellisena kissaihmisenä etsimässä ja mihin suuntaan asian toivoisin menevän. Niitä suunniteltuja, hyvinhoidettuja kotikissoja, joissa tiedän, että en myöskään tue mielestäni epäeettistä rotukasvatusta. Erittäin mielelläni näkisin rotukasvatusta, jota olisin myös itse valmis tukemaan (rotuun ottoja ja risteyksiä, epätervellisten ominaisuuksien jalostamisen kieltämistä jne. ja enemmän rotujen säilyttämistä, eikä ääriominaisuukien jalostamista, mihin tällä hetkellä pyritään kissojen terveyden kustannuksella).
Näen siis tämän kirjoituksen hyvin ristiriitaisena. Toisaalta haluat varmasti lisätä kissojen arvostusta ja hyvää hoitoa, mutta toisaalta olet syömässä pohjaa siltä, että myös kotikissoja voisi pennuttaa vastuullisesti siten, että saa edes kulut katettua. Oikeasti hyvin hoidetun pennun kulut ovat minimissään 450 euroa.
Valitettavasti vastuullista maatiaiskissojen pennuttamista ei ole olemassa niin kauan, kuin meillä on tällainen kissakriisi käsillä. :/ Vaikka pennut olisi hyvin hoidettuja, harvemmin niitä on sentään niin vastuullisesti teetetty, että molemmat vanhemmat olisi hyvin hoidettuja sisäkissoja, jotka olisi tutkitettu ennen pennuttamista. Jos molempien vanhempien terveydentilaa ei ole perusteellisesti tutkittu, voi pentujen tulevat terveysongelmat olla yhtä arpapeliä, kuin kissapopulaatiosta tulevien pentujen.
PoistaVoin myös lämmöllä suositella pennun hankkimista eläinsuojeluyhdistykseltä, vaikka sillä olisi populaatiotaustaa: kun kissa luovutetaan eteenpäin rokotettuna & madotettuna eikä sillä ole flunssaoireita, ei siitä tartu mitään omiin kissoihin, jos näidenkin rokotukset ovat ajan tasalla. Moni toimii sijaiskotina ulkoa tuleville kissoille, vaikka on omia kissoja, ja tällöin pöpöt pidetään erillään omista kissoista eristyksen ja hyvän hygienian avulla.
Olen tutkijana seurannut suurella mielenkiinnolla lemmikkieläinmarkkinoita - etenkin kissamarkkinoita - sekä lemmikkieläinten hintojen ja tarjonnan kehittymistä koronakriisin aikana. Korona ja lemmikkien kysyntä herätti opportunistit teettämään pentuja, ja hinnat nousivat kysynnän myötä pilviin. Kysynnän ja tarjonnan lait pätevät tässäkin tapauksessa. En kuitenkaan ymmärrä eri tahojen näkemystä siitä, ettei maatiais-/kotikissa saisi maksaa enempää kuin 200–300 euroa. Perusteluna käytetään kodittomista kissoista pyydettävää hintaa. Ensinnäkin eläinsuojelujärjestöjen toiminta on pysyvästi erittäin tappiollista. Löytökissojen myynnistä saatavat tulot eivät kata kuin murto-osan toiminnan kuluista. Eläinlääkärikäyntien ja ruokinnan ym. kulut katetaan pääsääntöisesti lahjoitusvaroilla. Löytökissojen alhainen myyntihinta on perusteltavissa sillä, ettei arkaa, usein aiemmasta ravinnonpuutteesta sekä sisäsiittoisuudesta ja mahdollisista terveysongelmista kärsivästä kissasta enempää maksettaisi, jolloin löytökissat jäisivät pysyvästi järjestöjen käsiin.
VastaaPoistaPentu, jonka emon ruokinnasta ja terveydestä on huolehdittu viimeisen päälle sekä ennen tiineyttä, että sen aikana ja joka on siten saanut paremman alun elämälleen, on aivan toisessa asemassa. Pennun alkaessa syömään kiinteää ravintoa, sitä ruokitaan (toivon mukaan) korkealaatuisella ravinnolla 14-viikkoiseksi, sen sosiaalistamisesta, madotuksista, rokotuksesta ja mikrosirutuksesta huolehditaan. Olen jopa nähnyt myynnissä varhaissteriloituja/-kastroituja maatiaispentuja Tori.fissä. Kissanpennun hinnan tulee kattaa sen hoidosta koituneet kustannukset. Lisäksi on ok, että hinta on sen verran korkea, että kattaa myös emon hoitokuluja tiineyden ja imetyksen ajalta. Se, mitä itse paheksun, on harmaa talous ja kauppakirjojen puute. Jokaisen pennun myynnistä tulisi maksaa veroa ja mikrosirutuksen sekä emon eläinlääkäritarkastuksen olla normikäytäntö. Näin voitaisiin kontrolloida sitä, miten paljon pentuja kukin henkilö teettää ja kuinka usein tiettyä kissayksilöä pennutetaan. Valitettavasti soveliasta pennutusväliä ei ole laissa määritetty.
Nyt kun huudetaan #kissanarvo puolesta, on myös syytä pohtia, miksi samojen henkilöiden mukaan kissan myyntiarvon pitäisi olla niin alhainen? Koiranpennuista, myös sekarotuisista, pyydetään paljon enemmän kuin 200 €, vaikka pentuja pidetään kasvattajan luona vain muutama viikko (usein 6–8 vko), eikä pentu ole saanut myyntihetkellä edes ensimmäistä rokotustaan. Jos 500 € hinta on kipukynnys, joka estää heräteostoksen tekemisen ja innostaa viemään eläimen tarpeen vaatiessa eläinlääkäriin, se on vain hieno asia!
Rekisteröimättömien rotukissojen myynti ja ostaminen on ongelmallista jo siksikin, että useat rodut on kehitetty yhdellä tai muutamalla kissayksilöllä esiintyneiden erityisominaisuuksien pohjalta. Tällöin sisäsiittoisuusaste on ollut korkea ja geneettinen perimä kapea. Näillä roduilla esiintyy useita perinnöllisiä sairauksia, joiden esiintymistä tutkitaan rekisteröityjen kissojen jalostuksessa käytetyiltä yksilöiltä, muttei niiden pennuilta. Lisäksi kaikkia pentuja ei suinkaan rakenteellisten ym. ominaisuuksiensa vuoksi ole tarkoitettu jalostuskäyttöön. Parhaiten näiden yksilöiden tuleva "väärinkäyttö", eli rekisteröimättömien pentujen teettäminen ehkäistäisiin myymällä pennut valmiiksi leikattuina.
Tähän loppuun vielä tositarina: Olen omistanut kissoja koko elämäni ajan. Kun edelliset kissani tulivat tiensä päähän 18-vuotiaina, jäin kissattomaksi. Tietenkin juuri koronakriisin aikana. Halusin tarjota kodin aikuiselle kissalle. Otin yhteyttä kissaloihin ja seurasin kodinvaihtajien myynti-ilmoituksia. Minulla on työn vuoksi kaksi kotia, joten kissojen tulee pystyä kulkemaan mukanani tunnin matka viikonlopuksi toiseen kotiini. Yksikään kissala ei vastannut yhteydenottopyyntöihini, kun kerroin elämäntilanteestani. Aikuisia kodinvaihtajia tarjottiin, mutta kun asiat olivat noutoa vaille valmiiksi sovittuna, myyjät vetäytyivät. Minulle tarjottiin myös virallisen kasvattajan rekisteröimättömiä sekarotuisia ”vahinkopentuja”. En tiedä, kuinka yleistä tällainen ylimääräisten salapentujen teettäminen on, mutta voipi olla noista myynnissä olevista rekisteröimättömistä rotupennuista osa ihan virallisilta kasvattajiltakin. Lopulta, kuukausien etsiskelyn jälkeen, sain luokseni kaksi kissanpentua, jotka ovat nyt ilostuttaneet elämääni yli vuoden ajan. Heistä maksoin yhteensä 940 €.
PoistaKiitos kattavasta ja pohdiskelevasta kommentista! Ensinnäkin on jännä, ettei sinulle ole lainkaan vastattu - yleensä pyritään siihen, että kiinnostuneille infotaan edes jotain, mutta toki käytännöt, kuormittuminen ym vaikuttavat varmasti tähän. Vielä enemmän hämmästytti tuo, että sinulle on tarjottu kodinvaihtajaa, sillä kahteen kotiin tottuminen on ilman muuta helpompaa pentuikäisille.
PoistaItse koen ongelmallisena sen, että kun maatiaiskissasta pyydetään satasia, sen pitäisi nimenomaan olla myös hoidettu sen mukaisesti. Valitettavan usein näissä myynti-ilmoituksissa kuitenkin pennut ovat max. madotettuja & rokotettuja. Hyvä, jos olet itse törmännyt myös ilmoituksiin, joissa pentuja on luovutettu leikattuina! Itse en ole törmännyt sellaisiin, vaikka 3 kuukauden pohjatyön myötä tuli selattua sydäntä särkien aivan liian monia ilmoituksia. Kissanpentujen luovuttaminen leikkautettuna olisikin erittäin tärkeää, sillä yksi syy, miksi kissaa hankkivat kääntyvät esim. tori.fi:n puoleen on se, että halutaan valvomatta ulkoileva kissa. Mietin kuitenkin sitä, että mikäli kissanpennusta maksaa jo luovutushetkellä sen 400-800 euroa, saattaa omistaja tinkiä leikkauttamisesta ja näin ollen on suuri riski, että luonnossa seikkailee yksi leikkaamaton kissa lisää.
On totta, että eläinsuojeluyhdistysten toiminta on pitkällä tähtäimellä tappiollista - toki ainakin omalta osaltani voin kertoa, että olemme omassa yhdistyksessäni aika hyvin päässeet siihen tavoiteltuun plus miinus nollaan. Suuri - kaukainen - tavoite olisikin, että joskus maatiaiskissoja teetettäisiin samalla tavalla kuin rotukissoja, mitä hyvin harva maatiaiskissanpentuja myyvä nyt tekee. Tarkoitan tällä siis sitä, että pennut olisivat toivottuja, vanhemmat tutkittuja, emon hyvinvoinnista huolehdittaisiin eikä se vaeltelisi valvomatta ulkoilevana ja niin edelleen. Mutta tässä kohtaa kissakriisiä maatiaiskissojen eettistä kasvattamista on vielä aivan liian aikaista edes miettiä.
Olen ehdottoman samaa mieltä veroasiasta! Toki sekään ei rajaisi pysyvästi mitään, sillä löytävät "kasvattajat" rekisteröimättömille "rotukissoilleenkin" ostajia, mutta ainakin tietoa haluaville olisi yksi check-kohta lisää huomioitavaksi. Koira-asiaan en osaa kommentoida juuri mitään, sillä se on minulle vierasta maaperää ja olen aina ihmetellyt sitä, miten paljon sekarotuisista ja/tai vahingossa syntyneistä koiranpennuista pyydetään.
Hei! Paljon hyvää asiaa ja vinkkejä siitä mitä kissaa harkitsevan tulisi ottaa huomioon!
VastaaPoistaEn kuitenkaan nyt ihan suoraan allekirjoita tuota toteamustasi että kauppapaikoilta kuten Tori ei kannata ostaa kissaa. Toki siellä on paljon näitä tehtailijoita, mutta sieltä löytyy myös hyviä tunnollisia kasvattajia jotka tekevät kaikkensa kissojensa hyvinvoinnin eteen. Monella aloittavalla kasvattajalla ei ole jonoa odottamassa pentuja joten paras paikka löytää ostajia on tuollaiset kauppapaikat.
Onkin siis parempi ennemmin kannustaa ihmisiä todellakin tutustumaan kasvattajaan kunnolla, ennenkuin päättää ostaa. Tori ja muut kauppapaikat on monelle kissaa harkitsevalle ensimmäisen paikat josta menee katsomaan kun eivät tiedä muutakaan paikkaa. Toki joitain kasvattajia löytyy esim. Kissaliiton sivuilta, mutta Suomessa on useita kasvattajia muiden kattojärjestöjen kuin FiFen alla. En siis lähtisi tuomitseman kaikkia Torissa kissanpentuja myyviä, vaan vieritän hieman vastuuta ostajille että perehtyvät siellä myyjiin kasvattajiin huolella.
Toinen asia mitä halusin täsmentää oli tekstisi Scottish Straight rodusta. Straighteja voidaan kasvattaa myös Straight + British ja näin pentueessa ei ole muita kuin Straighteja. Foldeja ei tällöin synny ollenkaan, ja näillä Straighteilla ei ole sitä Foldien ongelmallista geeniä joka aiheuttaa luppakorvat sekä nuo nivel- ja rustovaivat. Straightit ovat ihan yhtä terveitä kuin Brittiläisetkin.
Noista tehtailijoista vielä. Viimeaikoina he ovat myös nostaneet hintojaan välillä jopa yli tuhanteen euroon jolloin äkkiä ostaja saattaa saada mielikuvan että tämä on oikea kasvattaja kun hinta on noin korkealla. Toivottavasti jotain voitaisiin tehdä näille tehtailijoille. Paras tietysti olisi jos kauppapaikka vaatisi että kasvattaja todistaa olevansa oikea rekisteröity kasvattaja, ennen kuin hänen on mahdollista julkaista ilmoituksia pennuista.