Raakaruokareseptejä kissalle
Tein kissoille raakaruokareseptejä, joita voi hyödyntää osana kissan ruokavaliota. Olen oman tiedonhankintani varassa tehnyt reseptit, joten siksi turvallisinta on hyödyntää 50/50-ruokailumallia, eli 50% raakaruokaa ja 50% märkäruokaa. Tämän blogitekstin reseptit on tehty yhtä noin nelikilosta kissaa ajatellen, niin että se sisältää 2 annosta: puolet aamulla, puolet illalla tai pieniä nokareita pitkin päivää.
Lue myös tekstini Kissan ruokinnan ABC ja Kissan raakaruokinta.
Toiset tekevät viikon tai kuukauden verran annoksia kerralla. Itse teen vaikeamman kautta eli annos kerrallaan. Näin ollen esim. murskaan yhden tarvittavan tabletin annokseen, enkä murskaa kuukauden edestä tabletteja kerralla ja jaottele sitten jauhetta 30 annokseen.
Pakastan itse kotona noin 200 gramman annoksia, joita sulatettuna jaan kolmelle kissalle. Vitamiinien ja kivennäisaineiden määrä ei ole ideaali, sillä Lilylle maistuu raakaruoka parhaiten. Toisaalta pyrin olemaan itselleni armollinen: enhän minä ole täysin perillä siitäkään, kuinka paljon eri vitamiineja ja kivennäisaineita kissani syövät märkäruuan mukana.
Nelikilosen kissan D-vitamiinitarve täyttyy päivässä: 2ml Möllerin kalanmaksaöljyä (0,5ml per painokilo), 1 silakka (noin 15g) tai yksi raaka keltuainen. |
Miten rakentaa kattava resepti?
Tietystä sisäelimestä voi saada useita eri vitamiineja ja kivennäisaineita, mutta niukasti. Seuraavassa tiivistelmässä on mainittu asiat, joita raaka-aineista saa jonkin verran tai jopa riittävästi.
Lihasta kissa saa tauriinia, arginiinia, fosforia, kaliumia, natriumia, magnesiumia, rautaa, seleeniä ja sinkkiä. Sinkkiä on silti hyvä antaa lisäravinteena (esim. Avitalin Biotiini). Erityisesti broilerin, porsaan ja naudan sydämet ovat hyviä tauriinin lähteitä, munuainen ja kala puolestaan sisältävät seleeniä enemmän kuin muut lihat tai sisäelimet. Maksasta ja munuaisista kissa saa klooria ja kuparia.
Kalsiumin lähteitä: puhdas luu, lihaisa luu, kananmunan kuori ja kalsium-lisä
Koska munuaisen tehtävä sisäelimenä on suodattaa verestä kuona-aineet, se kannattaa huuhdella hyvin mahdollisten haitta-aineiden varalta. |
- 40g jauhelihaa (nautaa, porsasta, nautasikaa, jonka rasvaprosentti 10 tai alle)
- 40g porsaan munuaista
- 40g porsaan sydäntä
- 1 raaka keltuainen (D-vitamiini)
- 1 murskattu kananmunankuori (kalsium)
- 2ml kala- tai lohiöljyä (rasvahapot)
- ripaus merileväjauhetta (jodi)
- 1/2-1 tbl Avitalin Biotinia (sinkki)
- tilkka jauhettua naudan maksaa (A-vitamiini)
- pisara Avitalin E-vitamiini-pumppupullosta
Lisät possureseptiin: merileväjauhe (jodi), naudan maksa (A-vitamiini), E-vitamiini, biotiini ja lohiöljy (rasvahapot. |
- 80g kananjauhelihaa
- 2 broilerin sydäntä (B-vitamiini)
- 15g silakkaa tai 30g muikkuja (D-vitamiini, seleeni, jodi, rasvahapot)
- käytännössä noin 1 silakka tai 3 muikkua
- huom. muikut ovat yleensä järvestä, joten annos tulee pakastaa ennen tarjoilua
- ripaus Avitalin Calcium-jauhetta (kalsium)
- 1/2-1 tbl Avitalin Biotinia (sinkki)
- tilkka jauhettua naudan maksaa tai pari tilkkaa broilerin maksaa (A-vitamiini)
- pisara Avitalin E-vitamiini-pumppupullosta
Kommentit
Lähetä kommentti