Lilyn suoliresektio

Lue juttusarjan ensimmäinen osa täältä, kun Lilyltä löytyi möykky. Juttusarja on julkaistu syksyllä 2022 Patreonissani.
Sisältövaroitus: postauksessa on kuvia leikkauksesta, Lilyn suolistosta ja kasvaimesta.


Paasto ja esivalmistelu

Suolisto-operaatiota varten Lily oli hyvin paastotettu. Hän oli ollut keskiviikon klinikalla mukanani, eikä syönyt silloin mitään. Illalla hän söi iltapalan, ja sitten olikin taas paaston aika leikkausta varten. Paaston ensisijainen tarkoitus on, ettei kissalle tulisi pahoinvointia esim. rauhoitteesta. Mutta tällainen paastotus eritoten tällaista operaatiota varten oli melko ihanteellinen: mahalaukku oli tyhjä, eikä suolessa ollut juuri mitään. 


Leikkaussalin puolella Lilyn leikkausalue desinfioitiin. Leikkauksen keston takia Lily sai alleen "Huggerin", eli lämpimällä ilmalla täyttyvän patjan. Huggerissa on mahdollisuuksia vaihdella lämpötilaa.

Leikkauksessa käytettiin inhalaatioanestesiaa. Lilylle laitettiin toiseen etujalkaan kanyyli, jonka kautta saatiin annosteltua lääkkeitä laskimoon ja johon saatiin myös nesteytystippa kiinni. Lily intuboitiin ja nukutusta jatkettiin sevofluraani-höyryllä.


Intubaatioputkea varten Lilyn nielua puudutettiin: kuvassa Lilyn suussa on laryngoskooppi (hopea väline, josta tulee myös valoa) ja nieluun tipautetaan ruiskulla pari tippaa paikallispuudutetta. Kissojen kohdalla nielemisrefleksi ei häviä rauhoitteen myötä, joten kissoja tarvitsee tällä tavalla erikseen vielä puuduttaa.

Kuvassa toinen käsipari pitää Lilyä mahd. suorana ja pitää letkun avulla Lilyn yläleukaa auki. Lilyn kohdalla tämä on vähän haastavampaa, koska Lilyllä ei ollut yläkulmureita, joita yleensä hyödynnetään tässä suun auki pitämisessä. :D


Kuvassa Lily on intuboitu ja hoitaja täyttää ruiskun putken kuffia ilmalla: näin ollen putki plokkaa henkitorven yhdestä kohdasta niin, että kaikki virtaus kulkee vain intubaatioputken kautta. Näin ollen esim. inhalaatiohöyryä ei leviä leikkaussaliin, vaan se kulkee spesifisti potilaan keuhkoihin.


Leikkaus

Lilylle tehtiin diagnostinen laparotomia eli vatsaontelon leikkaus, jossa lähdettiin etsimään diagnoosia. Epäilyksenä oli lymfooma, mutta käytännössä ennen avausta oli vielä täysin mahdollista, että syyksi paljastuisi karvapallo tai vieras esine. Munuaiset ja perna olivat normaalit, maksa ei aivan. Sitten otettiin suolistoa ulos.

Suolistossa oli möykky eli suuri uudismuodostuma, ja valitettavasti se oli suolen seinämässä/suolen seinämää, eli ei noin vain irrotettavissa. Kasvain tai paksuuntuma oli umpisuolessa ja sen molemmin puolin: vähän ohutsuolen loppupäässä ja vähän paksusuolen alkupäässä. Lisäksi löytyivät ne pari tummaa läikkää, jotka olimme nähneet ultrassa: ne olivat joko kasvaimia tai turvonneita imusolmukkeita suoliliepeessä. Noin pikkurillini pään kokoisia.


Kuvassa eläinlääkäri pitelee kädessään uudismuodostumaa. Vaaleanoranssi kasa oikealla on läskiä. Suolilieve on usein maallikolle outo termi tai sitä on vaikea hahmottaa, joten tässä havainnekuva suoliliepeestä:

Havainnekuva. Ohutsuoli ns. kiertää suolilievettä ja suolilieve pitää suolistoa tavallaan paikoillaan ja kasassa. Kuvan tapauksessa ohutsuoli on kauttaaltaan turvonnut ja tulehdustilassa.

Tässä kohtaa leikkausta eläinlääkäri kysyi, mitä tehdään. Vaihtoehdot oli yrittää poistaa mahd. paljon uudismuodostumaa tai laittaa vain Lily kiinni.

Uudismuodostuman kehittymistä (tai samanlaisena pysymistä) oli mahdotonta seurata, koska Lily oli ulostanut normaalisti, verikokeissa ei ollut mitään poikkeavaa ja Lilyn vähäinen oireilu oli niin satunnaista. Riski oli suuri sille, että emme huomaisi Lilyn kipua kuin vasta kunnon romahtaessa. Emmekä tietenkään halunneet elää tällaisen aikapommin kanssa: sekä minä että avopuolisoni Sakari myönsimme itsellemme & toisillemme sen, että käyttäisimme kaikki päivät Lilyn ylianalysoimiseen.

Koska eläinlääkäri oli valmis suoliresektioon, päätimme kokeilla sitä silläkin riskillä, että Lily menehtyisi leikkaussalissa tai toipuminen ei sujuisi ja päätyisimme kuitenkin eutanasiaan. Suoliresektiossa poistetaan siis osa suolta. Lilyn kohdalla muutos oli sellaisessa kohtaa suolistoa, että suoliresektio oli mahdollista toteuttaa.

Lilystä poistettu suuri uudismuodostuma.

Niinpä Lilyltä poistettiin pala suolistosta. Massa oli noin 10cm pitkä eikä se ollut yhtenäinen massa vaan se koostui useasta pienestä uudismuodostumasta.

Lilyltä poistettiin siis pala sykkyräsuolta eli ohutsuolen loppuosaa, umpisuoli ja paksusuolen alkupää. Sinäänsä sijainti oli hyvä, sillä kissa ei tarvitse umpisuolta ja suolta poistui melko tasaisesti sekä ohut- että paksusuolesta. Lukemani perusteella erityisesti ohutsuolen loppupää on sopeutuvainen tällaisiin operaatioihin.

Eläinlääkäri sai kahdesta pienemmästä etäpesäkkeestä poistettua toisen, ja toinen pylpyrä jäi suoliliepeeseen.


Herääminen

Leikkauksen aikana Lily sai suonensisäisesti antibiootin, tulehduskipulääkkeen, pahoinvoinninestolääkkeen ja opiaattikipulääkkeen. Muistaakseni hän sai vielä nahan alle yhden kipulääkkeen ja toisen pahoinvoinninestolääkkeen. Lily laitettiin heräilemään heräämöhäkkiin Huggeriin ja vilttiin käärittynä, tossuihin ja haalariin puettuna. Hänelle jätettiin kanyyli vielä tassuun, jotta nesteytystä voitiin vielä jatkaa.


Kuten kuvasta näkyy: heti herätteen vaikutuksen myötä Lily alkoi kömpiä liikkeelle - tippaletkusta huolimatta. Tyyppi oli ihan pöhnässä ja näytti villiintyneeltä.

Kotiin Lily sai pahoinvoinninestolääkkeen Cerenian, viskeraalikipulääkkeen Litalginin ja opioidipohjaisen kipulääkkeen Tramvetolin. Käyn näitä lääkityksiä ja kotihoitoa tarkemmin läpi seuraavassa Lily-postauksessa.

Summasummarum, Lily selvisi leikkauksesta!

Pala möykystä lähetettiin Patovettiin eli patologille tutkittavaksi. Oli todennäköistä, että se varmistuisi lymfoomaksi. Näin ei kuitenkaan käynyt.


Kommentit