Öissi miätteiEmmää saa unt. Mul o kaks mukula mahass ja niill ei ol muute mittä tiatto vuorokausrytmist. Siäll ne jumppa, ja mul ei ol missä asennos hyvä ol. Miäs o nukkun jo mont tuntti pers hies. Voi perkele.

Mää oli ton mun miähe kans tänäpe syämäs oikke ravintolass ja siäl mää sit näi pari vanha koulukaveri. Ja vaik mul o miäs, asunt, vakituine tyä ja kaksose mahas, ni kyl sen tapaamise jälkke rupes miättimä, et jumalaut mää ole myöhäs. Niil ol molemmil jo mukuli, toisel jopa neli. Sen nuorimmaine ol tarha-ikäne, lopu käyvä jo koulu. Se ol ensmäise hankkin parikymppisen. Sit nämä ihmettelivä, et kui me ny vast lapsi ruvetti hankkima, ku kuitenki yhres olttu jo melkke kahreksa vuat. Siin me sit kohteliaste hymyiltti ja mumisti jotta. Aut armias, jos ei olis näit mukuli mahas, ni kyll ois tullu sen päiväst vouhotust, et ekte meina lainkka hankki.
          Ny täsä väkisi miätti, et olisi mää kai nuarempan jaksan vauva-arje paremmi, mitä mää ny tule jaksama. Mut sitä mää sit ihmetteli, et mite jokku pysty väänttä kakaroi nii nuaren. Sillo ku mää ton siippani tapasi, ni mää oli kaksketneljä ja see kaksketviis. Se ol saamas opintoi valmiks, mut mää oli vast vuas aikasemmi saanu opiskelupaika. Hyvä et raha riit meihi kahte, saatika et ois pitän alkka jottai mukula elättä. Jotenki mul o nykyä semne olo välill, et iha ku ois pitän ensteks perhe perusta ja sit vast lähte opiskelema.

No onha meill molemmill ollu mont vuatt vakituise tyäpaika ja iha hyväpalkkasekki, mut jukoliut sitä rahammeno! Lainalyhennykse ja kaikk maailma lasku. Auto ja sen vakuutukse, pensoist puhumattaka. Ja millo siit koslast o mitäki menny rikk. Yleens just sillo, ku pitäs johki lähte.
          Ja sit o vähä väli jollai synttärit, hää tai ristiäise, ja pitäis osta lahjoi tai vähinttäs antta raha. Ja joulun sitä raha vast meneeki. Mää ole alkan osta joullahjoi pisi vuat ni ei men nii pali raha loppuvuorest. Tosin siks mää ole joutun raivama kämpäst lissä tila, ni mahtuva ne kaikk vuore mitta ostetu lahja jonnekki. Omi sukulaissi o nii pali ja sisaruksiaki siunaantun nii piruste. Miähell o vähinttäs yht suur suku. Ja sit o pääll läheisimmä ystävä ja kaik kummimukula. No ei varma kaikill tarvis jottai hankki, mut mää tykkä antta lahjoi.

Joskus mää miäti, et olis toisaalt kiva ol viä itte mukula, tai eres nuari. Semne, et vois assu koton äite luan, ja äite hoitais kaik. Äite tekis ain ruakka ja hoitais pyyki ja mun ei tarvittis ku siivot se oma piän huane. Ny pöly o kämppä koko aikka täynn ja imuroidakki pitäs. Joskus tarvis noit ikkunoitaki pesast ja lattia kans. Kylppäri onki sit iha toine tyämaa. Tavara pitäs osat laitta takas paikalles, mut nii pali tavara pitäs ol kuitenki sil viissii lähel, ku nii usse tartte.
          Nii, ja kaike huipuks mää ole kova likka sotkema. Joka kert ku vaikk laita ruokka, jotta tapahtu. Millo sit leviä riisi pisi kyäkkii tai paistinlasta heittäyty lattial ja sotke kaikk paika marinaarii. Nykyä mää ossa tehrä senttä hyvä ruakka, mut o siin sit kauhia miättimine, et se ravinto olis laarukast ja monipualist. Ku mää muuti pois kotto, mää joutusi tiskaama ensmäse viis vuat. Se ol jotta aiva kauhhia. Sillo mää en tehny mittä erikoissi ruakki, ku hianomp ruak ties ain enemmä tiski. Erelle otta muute päähä, ettei ruak-kaupas voi käväst semmottes, et ostais viiko ruak-tarppe kerral. Ehei. Mää ole kokeillu. Kyl joku jää ain uuppuma ja puale niist ostoksist mene vanhaks, enne ku ehrin käyttä.

Mää e tosia tiä, kummottes mää itte selviyry näitte mukulie kans. Aikka ei ol koska mihinkä! Ittest hualehtiminenki viä mont tuntti viikos. Pitäs vähä harrasta liikuntta ja venytel, käyrä suihkus tarppeks usse, harjat tukast taku pois, tälläyty ain vähäse ja pest hamppa pari kertta päeväs. Suihkus käyminenki o nykyä nii tyäläst. Tukkaa o nii pali, et siin menee ikä ja terveys, ku sen kuiva. Ja jossei kuiv, ni se jää alt semseks ihme möhkäleks. Nii ja se tuk pitä kans värjät tasasi väliajoi. Mu oma väri ei ol oikke minkkä värine. Karvoi pittä ajel ja vähä väli iho o ärtyn. Tai no ei niit karvoi pirä ajel, mut on se must vaa nii pali kivemp ol siliäihone. Ja see o vissi ja varm, et mää ole nätimp, ku ole eres vähä laittautun. On niitäki naissi, jokk ova nätei iha naturaalin, mut mää e. Mu silmä ova nii piäne ja iho omituise vihertävä. Ja ain o naamas jotta näppylöi, jokk on sit kiva meikat piilo. Ja kulmakarva onki sit iha oma juttuns: saara ittelle luannollise näköse kulma, jokk ois keskenä eres vähä symmetrise.
          Ja sama tappa ku meijä auto, ni mää reistaile. Millo o ientulehdukssi, silmätulehdukssi, hamppaas reik, maha löysäl, kynsi lohjen, silmäs rosk, nielu kippi, ysk tai jotta lunssa. Ny ku mää ole raskan, ni mua pissatta koko aikka ja halvattu ku särke joka paikast. Ja jos ei muute mittä vaivoi ol, ni sit ruppe vähintäs alapää kiukuttele tai äijäl iske armoto miäsfluns.

Nii parisuhretki pitäs ehti täsä hoitta ja antta sil toisel aikka. Vällyje välis pitäs touhota ja muutoinki ol semne viähättävä, ettei miäs ny vaa karkka. No emmä ny tosissan ol, mut ei täsä ny voi toist ittestä selvyytenäkä pittä. Ain ku löytty jottai vapaa-aikka, ni yritetä viettää se kahresta. Sukulointi viä kans aikka ja välil yritetä nährä kaverei, mut seeki o nykyä ni vaikkia. Mukulan niit viä näki joka arkipäev koulus. Nykyä mää näe parast ystävä kahrest neli kertta vuores. Uussi ystävi ei kannat tehrä, ku entissiäki o nii pali, eikä niitäkä ikän ehri nährä. Ja sit ku ehti, ni pitä varat mont tuntti aikka, ku pittä keskustel muutama kuukaure tai jopa vuore tapahtuma läpitte.
          Kaike tän keskel ny vihroinki toretti et o hyvä aik tehrä mukula, ni ny mää olenki sit jo riskisynnyttäjä! Ja kui ollakka tul sit kaks yhell iskull. Meill o periaattes kaikk asia kunnos, mut silti välill mää vähä miäti, et mihi ollanka ryhrytty!

Kello o jo aamu kolm ja täsä mää nousi jääkaapill. Ny mää istu sohval kattelemas Netfliksi ja eres o pual litra suklaajäätelö. Käyti kans pual purkki noit rösselei. Ei tämne ois onnistun jos äite luan asuis. Toisaalt, en voi kauhia kaua jatka tämmöst, ku emmää omie mukulie an valvo tämsse aikka tai an näi pali syörä jäätelö, saatikka käyttä näi pali rösselei. Mukula syntyvä kuukaure sisäl ja pia ne jo vinkuva viäres, et määki halua. Koht tämäki pittä tehrä salas.

Lue ja kuuntele itsenäinen toinen osa, "Kaikk o vintivänti", tästä linkistä!

Kommentit

Lähetä kommentti