Lilyn CIE

Kissaltamme Lilyltä löytyi möykky syksyllä 2022, ja samassa kuussa hänelle tehtiin diagnostinen laparotomia. Leikkaussalissa operaatiosta tuli suoliresektio eli poistettiin noin 10cm suolta. Suoliston paikallisen paksuuntumisen taustalta löytyi FGESF. Lilyn toipuminen leikkauksesta sujui hyvin ja kolme kuukautta myöhemmin Lilyn suolistoa kontrolloitiin ensimmäisen kerran. Tällöin suoliston liikkuvuus oli heikentynyt ja ruokavaliota pelkistettiin.

Toukokuussa 2023 oli Lilyn seuraava kontrolli. Karvapallo-oksenteluja oli ollut harvakseltaan, mutta niitä oli edelleen. Muuta oireilua ei ollut havaittavissa. Tällöin ultrassa kuitenkin todettiin Lilyn suoliston kauttaaltaan vähän paksuuntuneen. Ensimmäistä kertaa oli syytä epäillä, että kyseessä olisi CIE eli Chronic Inflammatory Enteropathy eli krooninen tulehduksellinen suolistosairaus/-tulehdus. Usein puhutaan "kissojen IBD:sta", mutta IBD = Inflammatory Bowel Diseases eli sillä tarkoitetaan yleisesti ottaen tulehduksellisia suolistoon liittyviä sairauksia. 

Lilyn poistettu suolen pätkä lähetettiin patologille, jossa suoliston paikallisen paksuuntumisen syyksi paljastui FGESF eli Feline Gastrointestinal Eosinophilic Sclerosing Fibroplasia. CIE ja FGESF eivät ole toisistaan johtuvia tai riippuvia nykytiedon mukaan, mutta ne herkästi kulkevat käsi kädessä.

Lilylle aloitettiin eliminaatiodieetti, mikä oli jo iso päätös, koska Lily on aina rakastanut ruokaa ja syömistä. Lilyn ruokavalio koostui nyt Concept for Life Veterinary Diet Hypoallergenic Insect -kuivaruuasta ja Concept for Life Veterinary Diet Hypoallergenic Horse -märkäruuasta. Ruokavalio auttoi ainakin sen verran, että oksentelu loppui kuin seinään.

Koepalojen otto

Lokakuussa 2023, kun suoliresektiosta oli kulunut vuosi, olin jopa toiveikas. Mutta ultrassa ohutsuolen muutokset olivat ennallaan ja lisäksi muutoksia oli nyt myös haimassa, maksassa ja sappirakossa. Lilystä otettiin laajat verikokeet ja ulostenäytteet. Verikokeissa munuaisarvoa KREA oli vähän koholla, mutta se oli ollut viitteiden ylärajalla joka vuosi. Oli mahdollista, että Lilyllä olisi CIE, lymfooma, pankreatiitti tai triadiitti. Lilystä päätettiin ottaa koepalat, jotta tietäisimme, mitä hoitaa ja mitä kontrolloida.

Marraskuussa 2023 otettiin koepalat ja lopputuloksena oli "lievä krooninen diffuusi eosinofiilinen gastroenteriitti". Eli löydökset viittasivat CIE:hen. Tulehdustyyppi CIE:ssä ja Lilyllä aikaisemmin todetussa FGESF:ssä on täsmälleen sama, joten tämä kävi järkeen. Muissa sisäelimissä ei löytynyt poikkeavaa, eli todennäköisesti ne olivat vain reagoineet CIE:n myötä.

Lilyn ei-niin-kaunis kotiparturointi keittiösaksilla. Lily on tottunut saksimiseen, sillä hänelle on aikaisemminkin kesähelteillä saksittu karvaa pois.

CIE:n hoito

CIE-diagnoosin varmistuttua Lilylle aloitettiin kortisoni eli Prednisolon 5mg. Tabletti per päivä toistaiseksi. Lilyn ainut oire oli karvapallojen oksentelu, koska Lilyn suolisto ei ollut sillä tavalla terve, että se olisi kyennyt edentämään karvaa terveen suoliston tavoin. Niinpä päätimme trimmata pitkäkarvaisen Lilyn, jotta suoliston ei myöskään tarvitsisi yrittää handlata nieltyä karvaa. Turkin trimmaaminen ei parantanut ongelmaa, mutta tällä tavalla hoidimme oiretta.

Kissoilla kortisoni sopii pitkäaikaislääkitykseksi, koirille kortisonia annetaan lähtökohtaisesti vain kuureittain. Lilyn kohdalla päätettiin antaa kortisonia muutama kuukausi, ennen ensimmäistä suolistokontrollia. Mikäli Lily olisi oireillut suolistosairauttaan ripulilla, olisi kortisonin laskua voitu miettiä ilman ultraamista: esimerkiksi ohjeistuksella lasketaan kortisonia, mutta mikäli kakka muuttuu löysemmäksi, palataan edeltävään kortisoniannokseen. Mutta Lilyn ainut oireilu oli oksentelu, jota ei voinut havannoida yhtä ajankohtaisesti, koska toisinaan Lily oksensi kerran viikossa, toisinaan kerran kuukaudessa.

Ja koska päätimme hoitaa Lilyn oksenteluoiretta ajelemalla turkin, ei ollut mitään oksentelua, jota seurata. Niinpä ainut mittarimme oli varata keväällä seuraava kontrolliultra.

Kotiparturoinnin jälkeen Lily käytettiin oikealla trimmaajalla. Lämmin suositus Liedon Karvakorvien Saralle! 

Kommentit