Meidän kissa-arkemme

Blogin kissapainoitteinen sisältö saa starttinsa meidän omista kissoistamme. Otin Instagramissani vastaan ehdotuksia siitä, mistä lähtisin liikkeelle. Päätin aluksi kertoa, millaisia ovat kissojemme tavalliset päivät aamusta yöhön. Asun kerrostalokolmiossa avopuolisoni ja kolmen kissamme kanssa.

Yleisimmin herään töihin noin kello 5. Zella herää myös herätyskellooni, ja hyppää kujertaen viereeni tai päälleni. Fiinalla on yleensä tuohon aikaan juoksentelemassa, mutta spurttailu loppuu, kun hän tajuaa, että olen hereillä. Toisinaan Fiina reagoi Zellan kujerteluun tulemalla myös makuuhuoneeseen. Nousen sängystä, kävelen vessaan, ja parhaimmillaan kaikki kolme kissaa seuraavat minua. Useimmiten Zella tulee vessaan kiehnäämään jalkoihini, Fiina jää odottamaan turvallisen matkan päähän ja Lily suuntaa tönöttämään keittiön lattialle.

Lily on eniten perso ruualle.

Lily yleensä haluaa, että häntä rapsutellaan pyllystä samaan aikaan, kun hän syö. Zellalle ei maistu ruoka heti heräämisen jälkeen. Fiina puolestaan hipsii keittiöön syömään, kun olen poistunut sieltä.

Zella ei haluaisi, että lähden töihin, vaan hän yleensä istahtaa ulko-ovelle plokkaamaan pääsyni ulos. Kun sitten lähden töihin, Lily ja Fiina menevät jatkamaan unia, Zella puolestaan yrittää saada Sakaria hereille piippailemalla tai toisinaan Sakari havahtuu siihen, kun Zella vähän itkeskelee eteisessä. Kun Zella menee Sakarin viereen, Sakari rapsuttelee tätä puoliunessa ja Zellakin menee vielä uudestaan untenmaille.

Kun Sakari herää, Zella ja Lily saavat pitkät aamurapsutukset. Sitten Lily tassuttelee keittiöön pyytämään toista aamupalaa. Kesäisin parvekkeen ovi on koko ajan auki, muina vuodenaikoina Sakari yleensä avaa aamupäivällä Fiinalle pääsyn parvekkeelle, mikäli ei ole ihan kauhean kylmä. Sakari tekee pääasiassa etätöitä työhuoneessaan.

Fiina on aktiivisin iltaisin ja öisin.

Jos Lily ja Fiina eivät ole paahteisella lasitetulla parvekkeella, he hengaavat kiipeilypuussa Sakarin työpöydän vieressä. Zella puolestaan esim. metsästää kaikki ötökät, jotka asuntoon eksyvät. Puolen päivän aikaan Zella aktivoituu ja käy "piippaamassa" Sakarin vieressä tai työhuoneen ovella niin kauan, kunnes saa Sakarin leikkimään kanssaan. He juoksentelevat ja leikkivät keppilelulla, ja kun Lily heräilee ja osallistuu leikkiin, Zellan mielenkiinto lopahtaa. Sitten on raksuaika, eli Sakari laittaa kuivaruokaa esille erilaisiin aktivointileluihin. Zella ja Lily ovat syömässä heti, Fiina käy napsimassa silloin tällöin. Kotimme lähellä kulkee junarata, joten kun junia menee ohitse, Fiina usein havahtuu ja kipittää olohuoneen kiipeilypuuhun tsekkailemaan junaa. Joka tapauksessa välipalan jälkeen Lily ja Fiina menevät ruokalevolle joko parvekkeelle tai kiipeilypuihin, Zella puolestaan leikkii ja käy odottelemassa ulko-ovella, milloin saavun kotiin.  

Zella juttelee ja kommunikoi eniten ihmisten kanssa.

Kun tulen kotiin, Zella ja Lily tulevat eteiseen tervehtimään. Zella tarvitsee rakkautta, Lily puolestaan hieroo naamaansa kenkiini, jos jalkani ovat hikoilleet. Lily kokeilee onneaan tassuttelemalla keittiöön: hän istahtaa keskelle keittiötä ja tuijottaa sellaisella katseella, ettei olisi saanut vielä yhtään ruokaa. Toisinaan iltapäivisin annan heille vähän raakaruokaa: Fiinalle ruoka viedään sinne, missä hän on pötköttelemässä, ettei Lily syö tämänkin annosta.

Useimmiten käyn Zellan kanssa kärryttelemässä vapaapäivinäni, toisinaan työpäivän jälkeen. Meillä on siis lemmikkirattaat. Kissat aktivoituvat alkuillasta. Fiina spurttailee yksinään, ja Zella liittyy hippaleikkiin. Iltaisin Fiina usein pelaa futista pingispallolla ja pötköttelee olohuoneessa. Aktivoimme kissoja esim. keppileluilla: nykyään olemme saaneet Fiinankin mukaan leikkeihin. Toisinaan heittelemme kissoille yksittäisiä raksuja, joita he saalistavat.

Lily nauttimassa helteistä parvekkeella.

Noin iltayhdeksästä eteenpäin Lily yrittää johdatella jompaa kumpaa meistä keittiöön tarjoilemaan iltapalaa. Ja sitten hän pysähtyy keskelle keittiötä odottamaan, että tulisiko jompikumpi antamaan sitä ruokaa. Jos iltapala-aika pääsee venymään, myös Fiina ilmaisee odottavansa ruokaa ravaamalla keittiöön katsomaan, onko siellä jo ruokaa vai ei.

Zella puolestaan mukautuu vuorokausirytmiini. Jos minulla on aamuvuoroa ja menen aikaisin nukkumaan, myös Zella on siirtynyt esim. hammaspesuni aikana omaan petiinsä, joka on yöpöydälläni. Kesäisin Zella nukkuu lattialla tai jossain viileässä, Fiina puolestaan nukkuisi parvekkeella aina, kun sinne vain on pääsy. Lilylle tulee useimmiten kello 22-00 aikaan oma iltavillinsä, ja hän pirahtelee ja pinkoo yksinään ympäri kämppää. Mikäli Sakari on hereillä, hän leikittää Lilyä väsyttääkseen tämän.

Fiina nukkuu mieluiten parvekkeella mökissään.

Öisin Zella nukkuu pitkälti koko sen ajan, mitä minäkin. Hän käy kerran yössä esim. leikkimässä Fiinan kanssa. Lily nukkuu yön parvekkeella, kiipeilypuussa tai eteisen lattialla. Fiina käy läpi yön napsimassa ruokaa noin parin tunnin välein. Ruokailujen välissä hän nukkuu parvekkeella tai kiipeilypuussa. Noin kello 3 ja 5 aikaan Fiinalla on spurttailu- ja leikkihetkensä.

Ja tietenkin vuorokauteen sisältyy aina rakkaushetkiä, lyhyitä leikkejä, hajuaktivointia ja paaaaljon juttelua.

Zella on yleensä siellä missä minäkin.

Kommentit