Mummon päiväkirja: JoullahjavinkeiMää e pirä jonottamisest. Tai no kuka siit ny erityisest pitäiskä. Ny ko mul ikkä ruppe olema sen vertta, ni eihä mu kannat käyttä sitä jäljell oleva aikka esimerkiks pönöttämäl jonois. Sitä varte mää tykkä tehrä jouluostoksekki ajois. Ja joulust mää tykkä! Itte asias mää tykkä koko joulkuust. Mää e pirä joulu suinkka va ristillisen juhlan. Äit ja isä kääntyivä ny varma haoroissas. Mut ko joul o mul enemp sellast onnellist ja kotost aikka, vaikk se pyäriki pali kuluttamise ja kauhia vauhkottamise ympärill. Mut joulu al ihmise ova herkemmi toisilles mukavi. Ja voi ett mää tykkä joulvaloist, -koristeist ja muist härpäkkeist, ja mää suarasta rakasta joulruakka!

Mää ole hunteeranu jo mont kuukaut lahjoi valmiks. Ensmäise paketi osti tänä vuan kesäkuus, ku löysi lapselapsil ni kaunei käsintehtyi heijastimi! Heijastimi ei muute ol koska liikka. Iha vinkk vinkk. Kaikk markkina, käsityäliikke, kirppari ja sellase piäne putiiki ova loistavi paikoi hakke lahjoi. Ja kui helppo osta niil ihmisill jottai, jokk tykkäävä jostai tiätyst jutust: esimerkiks muumeist, koirist tai vaikk Elviksest.

Mää oli jo jouluostoksil Turus: ei ollu hirviä tunku ja suur osa lahjoist o ny hankittun! Lahjoje hankkimine o muust miälekäst puuha ja niire antamine vast kiva onki! Monel muul lahjoje hankkimine o aeva halvatu vaivalloine tyämaa. Mää e ymmär, mikä siin o vaikkia! Ite pistä merkil pisi vuatt, ko joku sano, ett jolleki ois tarvet tai ett joki vanh tarvis heittä menemä ja osta uus tilall. Sitä varte mää ole ostan muun muas mu flikal uure tukakuivaime ja miniäl kasaripannu. Ja mul o näit lahjaireoi vaikk muil jakka:

 • Lahjakori! Ja ain pareve, jos sen kokko ite ja teke siit saaja näköse. Tämä o erityise hyvä, jos lahjan saajal o jo kaikke, ko käyttötavaral o kuiteski ain tarvet. Mää ole suunnitellu mu serkull ja sen vaimoll sellast lahja, joho tule klöki, luamukaffet ja eksoottist teet, paikallist honinkki, pähkinöi, vähä banaanilastui ja d-vitamiinei! Ja on näist mu lahjakoreist löytyn aikoje saatos muun muas ite tehty hillo ja mehu, hiano tiskrätt, karamellei, sauntuaksui, suaritipussei, lankkeri, maustei, erikoissi oluei, laastarei, pepantteeni, popkornei ja purukumei.
 • Ite tehry suka ja lapase ova ain mielussi, ja ain paremp jos färiyhristelmä eivä ol iha kauhioi.
 • Kirjoi o hyvä tuputta kaikil, ko lukemine kannatta ain. Ja iha jok ikisel ihmisel löytyy kyl täst maailmast mialust luettava, vaikk ei lukutoukk oliska.
 • Lehti löyty nykyä kans joka lähtö. Esimerkiks mää ole tilan poja lapsil Aku Ankka jo mont vuat, miniäl mää ole ostan irtonumeroi eri ruaklehti ja ite mää ole usse saanu käsityälehti.
 • Ikeastki löytty vaikk ja mitä potentiaalissi joullahjoi. Sin mää menenki ens viikoll!
 • Erityisest nuarisoll mää osta usse lahjakorttei kauppoihi, joist sa roitei, kirjoi ja ruakka. Mää e ymmär, et mite se muka o mielikuvituksetont. Eihä semne nuar raask käyttä vähässi rahoi vaik uutte talvitakki, mut sit ko o se lahjakortt, ni kynnys o pali matalemp.
 • Kuvalahja ova kans hyvi: mää varma tekisi sellassi kaikill, jos mul olis kone ja semne netti! Täst tuliki miäle, et naapuri rouval o toist kymment lastelaste kuvil kuvitettu kaffekuppi kaapis. Se o jo vähä liikka.
 • Terveys- ja luamuhommist o tullu ny renrikäst, mut harva mun tutuist raaski osta niit, vaik tykkäiski käyttä. Nii mää ole tänä vuan ostan sukulaisil luannomukassi pesu- ja puhristusainei, kosmetiiktuattei, sekä luomukaffet ja -sokersantta.
 • Lisäks mul o sellane loota, mihi mää ole kerän lahjoi, tietämät viäl varmaks, et kenel mää niit lahjoi anna. Siel laaris o viskipott, jottai korui, risney-roina, yks lompakko, kaffepurkk ja pari färityskiria. Ja sit o viäl eläinsuajeluyhristyksest ostettu kangaskass, kalenter ja sattenkepp!

Ja jos näist ei viäl löyry mittä, ni ei hättä. Ku monel o niit ihmissi, joil o pakko osta jotta. On niit etässi sukulaissi, jokk ova auttane lastehoiros, niit sukulaiste uusi kumppanei, joist sää es tiär viäl mittä ja sit niit naapurei, jokk antava sul lahjoi ja sust tuntu tyhmält, jos sää es an mittä takas. Mul o myäs list ireoi tällassi tilantei varte:
 • Joulusuklat o kaik kaupa täynn, ja kaikk tykkä suklast. Tai ainaki suklat voi sit ain tarjot viaraill.
 • Iha tavallisis marketeissaki o näit valmei lahjapakkauksi, jois o esim. joku kynttil ja teepakett.
 • Samppo ja saippua -sett o ain varm valint, ku oletettavast kaikk käyvä kumminki pesul.

Ny mä ruppe paketoima. En malt orotta. Koht o joul!


Lisää Mummon päiväkirjoja:
Mummon päiväkirja: No ny se kevät o tääll
Mummon päiväkirja: Enkel muutt mu naapurihi

Kommentit